Noorderparkbad genomineerd voor de gouden AAP

BEKENDMAKING NOMINATIES
AMSTERDAMSE ARCHITECTUUR PRIJS 2016

Amsterdam, 16 april 2016

De genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 zijn bekend!
Tien Amsterdamse gebouwen dingen mee naar de A.A.P. 2016.

De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. De A.A.P. 2015 wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een jury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2015 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd.

De jury, dit jaar bestaande uit Madeleine Maaskant (Directeur Academie van Bouwkunst Amsterdam), architect Bart Reuser (NEXT Architects) en architectuurhistoricus Marieke Berkers (o.a. gastdocent Academie van Bouwkunst en Gerrit Rietveld Academie) heeft de keuze laten vallen op tien projecten. Uit de longlist van opgeleverde gebouwen valt op dat de bouwproductie duidelijk weer op gang is gekomen. Binnen de tien nominaties speelt diversiteit een grote rol: woningbouw, musea, sport  en hotel zijn vertegenwoordigd. In tegenstelling tot vorig jaar bevindt zich slechts één transformatieproject onder de genomineerden. Uit de tien genomineerden kiest de jury binnenkort de winnaar.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt er ook een winnaar gekozen door een publieksjury.dit jaar bestaande uit huisarts Tom Matthews, gepensioneerd universitair docent didactiek van de bèta-wetenschappen Rien van Krieken en webredacteur bij de Nederlandse Vereniging van Banken Olivier Bolluijt. Allen bevlogen Amsterdammers met een voorliefde voor architectuur, maar nadrukkelijk niet werkzaam in het veld.  


De genomineerden, in willekeurige volgorde (project/ architect/ opdrachtgever):
• Houtlofts / ANA-architects / Particulier
• De Titaan / Geurst & Schulze Architecten / Eigen Haard Amsterdam
• Tugelablokken / M3h Architects / Ymere Ontwikkeling
• PUUUR Blok / Atelier PUUUR Architectuur en Stedenbouw / Atelier PUUUR i.s.m. Vink Bouw BV.
• Tandwielenfabriek / Ronald Janssen Architecten i.s.m. Donald Osborne Architect / Buro Amsterdam
• Noorderparkbad / De Architekten Cie / Gemeente Amsterdam
• The Couch / MVRDV, Studio Bouwhaven / TC IJburg
• Nieuwe Entreegebouw Van Gogh Museum / Hans van Heeswijk architecten, Kisho Kurokawa Architect & Associates / Stichting Van Gogh Museum
• Ons' Lieve Heer op Solder / Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, Frederik Franken Restauratie / Stichting Ons' Lieve Heer op Zolder
• Botel / MMX Architecten i.s.m. Jord den Hollander / Amstel Botel, Sandra Chedi

Meer informatie en beeld:
www.arcam.nl/amsterdamse-architectuur-prijs-2016

Uitreiking Amsterdamse Architectuur Prijs
De A.A.P. wordt uitgereikt op vrijdagavond 13 mei tijdens het Architectenbal in het W hotel achter de Dam. Het W Hotel is sinds 2015 gehuisvest in het voormalig Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf. Het oorspronkelijke ontwerp uit 1925 is van Joseph Crouwel en de transformatie is voor rekening van Office WINHOV. Voor het Architectenbal is de samenwerking voorgezet met de BNA Kring Amsterdam-Kennemerland.

Met de A.A.P. beloont Architectuurcentrum Amsterdam het project dat óf het mooiste is van allemaal óf het meest exemplarisch voor de actuele situatie in Amsterdam óf het meest uitdagend en vernieuwend - idealiter: alles tegelijk. Architectuurcentrum Amsterdam vestigt op deze manier de aandacht op de kwalitatief hoogstaande bijdrage die architectuur levert aan de stad en wil het publieke debat hierover stimuleren. Zowel de architect als de opdrachtgever dragen bij aan waardevolle architectuur. Wanneer de opdracht goed geformuleerd en de chemie juist is, kan dit tot bijzondere resultaten leiden, of dit nu gaat om inventieve oplossingen, uitgesproken gebouwen of aandacht voor kwaliteit en detail. Daarom is de A.A.P. nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever.

www.architectenbal.nl

De tien nominaties worden vanaf mid-april 2016 gepresenteerd in de galerie van Architectuurcentrum Amsterdam aan de Prins Hendrikkade 600.